Sandnes kommune

Ung i Sandnes

ME-dagen:

Millions Missing

Skoene forteller historien til to ME-pasienter som ikke lenger er en del av et aktivt sosialt liv... Foto: Nina E. Steinkopf

12.mai hvert år arrangeres ME-dagen, og Millions Missing er en synlig markering på hvor mange som "mangler" i samfunnet pga. denne sykdommen.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2019 kl 00:43

Det står tomme sko-par utover... hvert sko-par har en tag som forteller hvem de representerer og hvor lenge personen har hatt ME. ME(Myalgisk encefalopati) er en nevrologisk sykdom med mange symptomer. Hovedkjennetegnene er rask trettbarhet i muskulatur og sentralnervesystem etter minimal fysisk og mental anstrengelse, samt unormal, lang restitusjonstid for gjenvinning av muskelstyrke og intellektuell kapasitet.

Barn og unge med ME mister skolegang, sosiale nettverk og sin plass i samfunnet, og det følger et stigma med: Hvordan kan man se frisk ut ute blant folk, for så å ikke orke å ta vare på seg selv når man er bak lukkede dører?

En ME-pasient blir syk av å være sosial, så de avlyser avtaler de egentlig har gledet seg til når kroppen ikke vil samarbeide, og de forsøker å energi-økonomisere:
- Det kan sammenliknes med en mobiltelefon som ligger på lading, den lader ikke skikkelig, og oppnår kanskje kun 30% batteriytelse. Disse 30% skal vare en hel uke, så bruker man mye energi på én gang, er det lite igjen til resten av uka. På den måten kan man se frisk ut når man er ute blant folk en time, men resten av uka ser du ikke pasienten, ikke fordi pasienten ikke vil, men fordi pasienten ikke kan...

Det finnes pr.dags dato ingen kur for ME, men økt media-fokus kan se ut å føre til økt forståelse og vilje til å forske på årsaker, biomarkører og behandlingsmetoder.

Millions Missing arrangeres på torget i Stavanger kl.13-16 i dag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...