Ung i Sandnes

Når foreldre har et rusproblem

Hvor går man da?

Hva gjør du når foreldrene dine sliter? Hvor kan du henvende deg? Kjenner du noen andre som trenger hjelp?

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 15.01.2020 kl 18:32

Har du en mor eller far som ruser seg? Som drikker seg full, eller misbruker piller eller narkotika? Dette heftet er skrevet til deg.

Å vokse opp i et hjem der rusmisbruk preger hverdagen er skummelt, trist, uforutsigbart og skadelig. Det kan være voksne som ruser seg på alkohol, narkotika eller medisiner, og felles for dem alle er at den voksne forandrer seg, endrer oppførsel og blir uforutsigbar. Enkelte barn overkompenserer når de merker at de voksne forandrer seg, de forsøker kanskje å være så snille som mulig, være så stille som mulig og ikke be om hjelp til ting man vanligvis ber foreldre om hjelp til. Dette påvirker barnets hverdag, utvikling og syn på tilværelsen, og fremtiden. Blå Kors Kompasset er et program for unge mellom 14-35 som har vokst opp med rusmisbruk i familien. Unge som tar kontakt med Kompasset får en innledende samtale med en av terapeutene. I denne samtalen fokuseres det på den unges bakgrunn og historie, ressurser, problembeskrivelse og ønsker for kontakten med Kompasset. Kompasset har en egen avdeling i Sandnes, ta kontakt med dem HER hvis du trenger å prate eller få hjelp.

Alkohol regnes som det absolutt hyppigste misbrukte rusmidlet blant foreldre, alkoholavhengighet er også den hyppigst forekommende psykiske lidelsen i Norge(Helsestasjonstjenesten.no)

Hvilke signaler kan barn gi? (Hentet fra Helsestasjonstjenesten.no)
Signaler på at barn lever med foreldre/omsorgspersoner som har et rusmisbruk, er forskjellig fra barn til barn og kan variere med barnets alder. Noen signaler hos barn som ikke nødvendigvis behøver å bety at foreldrene har rusproblemer, men som kan bety at barnet lever i en situasjon preget av utilstrekkelig omsorg er:

• Tristhet, mangel på mimikk, konsentrasjonsproblemer, ufrivillig vannlating og avføring (hos de aller minste barna), motorisk uro, angst, problemer med venner og sosial tilhørighet, følelsesmessig ustabilitet

• Observasjoner av samspill mellom barn og foreldre kan indikere om barn lever med foreldre/omsorgspersoner som har et rusmisbruk. Er samspillet preget av konflikt? Viser foreldrene liten medfølelse med barnet og har i litengrad sin oppmerksomhet rettet mot barnet? Er barnet ekstremt opptatt av foreldrene?

• Barn kan også kompensere for foreldrenes manglende omsorg ved å være overdrevent ansvarlige og tilpasningsdyktige. Hvis du har en mistanke om at ikke alt er som det skal, må du ikke bli beroliget av en slik atferd. Det kan være snakk om barn som ikke får lov til å være barn, men blir små voksne, noe som er et vanlig fenomen i familier med problemer knyttet til rusmiddelmisbruk eller psykisk sykdom.

• For barnehagebarn og skolebarn kan manglende matpakker og gymtøy, dårlig eller skittent tøy, manglende tilbakemeldinger fra foreldre på skoleoppgaver og meldinger hjem, høyt fravær, mye syk, manglende hjemmearbeid være tegn på at barnets behov ikke møtes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...