Ung i Sandnes

Skal du ta førerkort?

Eller øvelseskjøre?

Hva må til for å få lappen?

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 01.10.2019 kl 19:09

Det er ingen billig affære å skaffe seg sertifikat, her får du en oversikt over hva du må betale for, og hvordan du kan spare litt på utgiften.

Øvelseskjøring
Fra man er 16 år kan man begynne å øvelseskjøre, men man kan ikke bare sette seg inn i bilen til mamma og kjøre i vei, man må ha fullført trafikalt grunnkurs, og når det er gjennomført får man et bevis man må ha med seg når man øvelseskjører, i tilegg til legitimasjon. Kurset består av 17 obligatoriske timer, og koster mellom 3'500,- og 5'000,-, så det er lurt å sjekke prisene hos de forskjellige kjøreskolene.

Du kan melde deg på kurset allerede når du er 15 år. Det samme kurset inngår i moped-sertifikatet, så har du allerede dette, så kan du øvelseskjøre fra fylte 16 år. Men husk:
-Tar du trafikalt grunnkurs i perioden 16. mars – 31. oktober uten å få gjennomført mørkekjøring, er beviset kun gyldig i tiden 16. mars - 31. oktober.
-For å kunne øvelseskjøre i perioden 1. november - 15. mars må du gjennomføre mørkekjøring først.

Regler for øvelseskjøring
Glem ikke L-skiltet som må være festet bak på bilen når du øvelseskjører(og ikke glem å ta det av når du er ferdig...) Regelen om "håndbrekk lett tilgjengelig" er tatt bort, og man kan fint øvelseskjøre en bil med automatgir. Bilen må ha ekstra speil til bruk for ledsageren, og den du øvelseskjører med må være fyllt 25 år og ha hatt lappen i minst 5 år sammenhengende. Er du over 25 år trenger du ikke trafikalt grunnkurs for å øvelseskjøre, men du må ha med legitimasjon i bilen.

Veien til førerkortet

HER finner du en oversikt fra Statens Vegvesen om hva som kreves for de forskjellige førerkort-klassene. Kanskje du vil ta både MC- og bil-lappen? Eller bare moped? Eller kunne kjøre med tilhenger? Ta gjerne kontakt med de lokale kjøreskolene for å finne opplegget som passer deg best, og undersøk priser nøye, her er det mye å hente. Det er også gunstig å øvelseskjøre så mye man kan for å bli en best mulig sjåfør, og det vil også føre til færre kjøretimer, og billigere sertifikat.

Lykke til!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...