Ung i Sandnes

Sommerjobb?

Her er en oversikt over alt du har krav på

Hvis du ikke allerede har skaffet deg en sommerjobb, er du litt sent ute til å kunne velge og vrake, men det finnes fremdeles muligheter. Her finner du også oversikten over hva du kan kreve og hva som kreves av deg i et ansettelsesforhold.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2019 kl 17:57

Hvis du ikke har skaffet deg sommerjobb enda, men har lyst til å tjene litt ekstra i sommer og er mellom 14-17 år, kan du ta kontakt med Småjobbsentralen. De holder til på L54(Langgata 54 i Sandnes sentrum) fra 24.juni, og har åpent ut uke 30. Her møter man opp om morgenen og registrerer seg, og så får man mulight til å ta småjobber i Sandnes, som f.eks. hagearbeid.

For deg med sommerjobb i en bedrift:
Lo-patruljen drar hver sommer rundt og sjekker at ungdom i sommerjobb får det de har krav på. De besøker rundt 6'000 bedrifter hver sommer for å sikre ungdoms rettigheter.

Har du krav på pauser?
Hvis du arbeider mer enn 5,5 t har du krav på pause, og arbeider du 8-timers arbeidsdag har du krav på en halvtimes spisepause i løpet av dagen. Dersom du ikke har lov å forlate arbeidsstedet i pausen, har du krav på betaling i pausen. Avtaler om pause skal være skriftlig.

Lengde på arbeidsuka/dagen:
Normal arbeidsuke er 40 timer, og skal ikke overskride 9 timer pr. dag inklusiv matpause. Alt du arbeider utover dette skal du ha overtidsbetaling for. Hvis du er LO-organisert og arbeider på et sted der LO har tariffavtale har du krav på overtidsbetaling dersom du arbeider lenger enn 37,5 t pr uke.

Arbeidskontrakt
Du har krav på skriftlig arbeidskontrakt, og LO har utarbeidet et forslag til standard kontrakt som du kan laste ned HER.

En muntlig kontrakt er like bindende, men da er det vanskeligere å bevise i etterkant hva dere var blitt enige om. Arbeidsmiljøloven er uansett gjeldende enten du har skriftlig kontrakt eller ikke, så du er sikret dine rettigheter gjennom denne.

Skatt og frikort
Du kan tjene inntil 55'000,- pr. år skattefritt, tjener du over dette må du skatte for hele beløpet. Hvis du på forhånd vet at du ikke kommer til å overstige dette beløpet, må du skaffe deg frikort, så arbeidsgiver ikke trekker skatt av lønna di.

Lønn
Du og arbeidsgiver blir enige om hva du skal ha i lønn, det finnes ingen lover som sier hva du skal ha i lønn, men mange arbeidssteder har en tariffavtale, og her vil du finne bestemmelser om lønn på akkurat ditt arbeidssted. Arbeidsgiver har lov å trekke deg for skatt, innskudd til pensjons- eller sykekasser og forsikringspremier og fagforeningenskontigent bestemt i tariffavalen. Arbeidsgiver har IKKE lov å trekke deg for forhold han mener du er skyldig i(erstatning) med mindre det foreligger en dom for forholdet, eller dere har blitt enige om det.

Du har også krav på feriepenger på minimum 10,2% av alt du har tjent, og dette har du krav på å få utbetalt når du slutter i firmaet, på toppen av lønna di.

Oppsigelse
En oppsigelse må være skriftlig, enten det er du som sier opp jobben, eller det er arbeidsgiver som sier opp deg. Du har uansett 1 mnd oppsigelsestid, med mindre det står noe annet i kontrakten din. Den måneden gjelder fra den første i måneden ETTER at du leverer oppsigelsen/mottar oppsigelsen.

Attest
Du har krav på skriftlig attest når du slutter, denne skal inneholde hvor lenge du arbeidet for bedriften, og hvilke arbeidsoppgaver du har hatt. Ta godt vare på denne, den kan bli gull verdt når du søker jobber senere.

Sykepenger
Du må ha arbeidet i 4 uker før du har krav på sykepenger, og de to første månedene må du ha sykemelding fra lege for å ha krav på sykepenger. Er du syk lenger enn 16 kalenderdager(helgene regnes med dersom sykdomsforløpet inkluderer fredag og mandag) blir det litt mer avansert i forhold til lønnsutbetaling fra Folketrygden, men det går vi ikke inn på her siden det forhåpentligvis bare vil gjelde noen uheldige få.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...