Sommerjobb?
Her er en oversikt over alt du har krav på
Hvis du ikke allerede har skaffet deg en sommerjobb, er du litt sent ute til å kunne velge og vrake, men det finnes fremdeles muligheter. Her finner du også oversikten over hva du kan kreve og hva som kreves av deg i et ansettelsesforhold.
Publisert: 20.05.2019 kl 14:25
Sist oppdatert: 20.05.2019 kl 17:57
Hvis du ikke har skaffet deg sommerjobb enda, men har lyst til å tjene litt ekstra i sommer og er mellom 14-17 år, kan du ta kontakt med Småjobbsentralen. De holder til på L54(Langgata 54 i Sandnes sentrum) fra 24.juni, og har åpent ut uke 30. Her møter man opp om morgenen og registrerer seg, og så får man mulight til å ta småjobber i Sandnes, som f.eks. hagearbeid.
For deg med sommerjobb i en bedrift:
Lo-patruljen drar hver sommer rundt og sjekker at ungdom i sommerjobb får det de har krav på. De besøker rundt 6'000 bedrifter hver sommer for å sikre ungdoms rettigheter.
Har du krav på pauser?
Hvis du arbeider mer enn 5,5 t har du krav på pause, og arbeider du 8-timers arbeidsdag har du krav på en halvtimes spisepause i løpet av dagen. Dersom du ikke har lov å forlate arbeidsstedet i pausen, har du krav på betaling i pausen. Avtaler om pause skal være skriftlig.
Lengde på arbeidsuka/dagen:
Normal arbeidsuke er 40 timer, og skal ikke overskride 9 timer pr. dag inklusiv matpause. Alt du arbeider utover dette skal du ha overtidsbetaling for. Hvis du er LO-organisert og arbeider på et sted der LO har tariffavtale har du krav på overtidsbetaling dersom du arbeider lenger enn 37,5 t pr uke.
Arbeidskontrakt
Du har krav på skriftlig arbeidskontrakt, og LO har utarbeidet et forslag til standard kontrakt som du kan laste ned HER.
En muntlig kontrakt er like bindende, men da er det vanskeligere å bevise i etterkant hva dere var blitt enige om. Arbeidsmiljøloven er uansett gjeldende enten du har skriftlig kontrakt eller ikke, så du er sikret dine rettigheter gjennom denne.
Skatt og frikort
Du kan tjene inntil 55'000,- pr. år skattefritt, tjener du over dette må du skatte for hele beløpet. Hvis du på forhånd vet at du ikke kommer til å overstige dette beløpet, må du skaffe deg frikort, så arbeidsgiver ikke trekker skatt av lønna di.
Lønn
Du og arbeidsgiver blir enige om hva du skal ha i lønn, det finnes ingen lover som sier hva du skal ha i lønn, men mange arbeidssteder har en tariffavtale, og her vil du finne bestemmelser om lønn på akkurat ditt arbeidssted. Arbeidsgiver har lov å trekke deg for skatt, innskudd til pensjons- eller sykekasser og forsikringspremier og fagforeningenskontigent bestemt i tariffavalen. Arbeidsgiver har IKKE lov å trekke deg for forhold han mener du er skyldig i(erstatning) med mindre det foreligger en dom for forholdet, eller dere har blitt enige om det.
Du har også krav på feriepenger på minimum 10,2% av alt du har tjent, og dette har du krav på å få utbetalt når du slutter i firmaet, på toppen av lønna di.
Oppsigelse
En oppsigelse må være skriftlig, enten det er du som sier opp jobben, eller det er arbeidsgiver som sier opp deg. Du har uansett 1 mnd oppsigelsestid, med mindre det står noe annet i kontrakten din. Den måneden gjelder fra den første i måneden ETTER at du leverer oppsigelsen/mottar oppsigelsen.
Attest
Du har krav på skriftlig attest når du slutter, denne skal inneholde hvor lenge du arbeidet for bedriften, og hvilke arbeidsoppgaver du har hatt. Ta godt vare på denne, den kan bli gull verdt når du søker jobber senere.
Sykepenger
Du må ha arbeidet i 4 uker før du har krav på sykepenger, og de to første månedene må du ha sykemelding fra lege for å ha krav på sykepenger. Er du syk lenger enn 16 kalenderdager(helgene regnes med dersom sykdomsforløpet inkluderer fredag og mandag) blir det litt mer avansert i forhold til lønnsutbetaling fra Folketrygden, men det går vi ikke inn på her siden det forhåpentligvis bare vil gjelde noen uheldige få.