Ung i Sandnes

studioLAB - lyden av Sandnes

Mens artisten CTB er klar for sang inne i musikkstudioet sjekker Arvid at lydsporet for vokal blir maksimalt bra! Foto: Solveig I. Engelsen

Gratis lydstudio for ungdom som vil spille inn musikk eller som ønsker å være lydteknikere.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2017 kl 19:47

"studioLAB er både for nybegynnere som aldri har sett en miksepult før og for de som er mer profesjonelle", forteller fritidskonsulent Arvid Tjelta.
Tidligere holdt studioLAB'en til i trange lokaler høyt oppe på loftet over ungdomshuset L54 og Sandnes kulturkontor, men for et par år siden flyttet det ned til samme etasje som resten av ungdomshuset.

- Vi har bra utstyr og gode rom til å gjøre opptak i. Gode mikrofoner for både vokal og musikkinstrumenter. Det er akkurat som et skikkelig musikkstudio, der musikere spiller og synger i eget opptaksrom, mens tekniker sitter i et eget redigeringsrom og har øyekontakt med musikerne gjennom et vindu. Lydstudioet skal være like interessant for et ambisiøst band med flere instrumenter som for den unge jenta som ønsker å spille inn en sang i julegave til sine foreldre.

Programvaren som brukes er "Cubase" som regnes for veldig bra kvalitet i musikerkretser. "Cubase" er koblet opp til en fantastisk digital miksepult med masse finesser. Det som er kjekt med dagens digitale studio er at det finnes uendelige muligheter for å finne akkurat den beaten man trenger til å lage sin egen spesielle låt. studioLAB har også en annen programvare "Reason", der man får tilgang på et helt bibliotek av lyder fra haugevis av instrumenter. Og hvert instrument, f.eks bass, kan ha hundrevis av ulike basslyder.

Hvis man ikke kan spille et instrument, men vil lage og synge egne sanger, så er det fult mulig å spille inn en hel låt også med instrumentering. Skriv teksten, varm opp stemmen og snakk med en lydtekniker på studioLAB'en om hva slags musikkstil du vil at låta skal være.

CTB er en sanger som lagde sine første låter på denne måten. Han skrev tekster og sang de inn studioLAB. Deretter jobbet han videre i studioet med å finne de rette instrumentlydene til beaten. Låtene var relativt enkle, men gode nok til at en fyr fra USA la merke til dem på Youtube og nå har innledet et samarbeid med CTB der amerikaneren lager mye av musikken og CTB står for teksten og vokalen.
Og alt dette har skjedd fordi fritidskonsulent Arvid lærte opp CTB i å bruke "Cubase" og "Reason", slik at han etter hvert kunne jobbe alene i studioLAB'en i L54.

Etter å ha drevet privat lydstudio i 15 år har fritidskonsulenten absolutt peiling på hva han gjør. Og ved å ha reist land og strand rundt som lydtekniker for kjente band som blant andre "Purified in Blood og "Hold Fast", deltatt aktivt i rockemiljøet i Sandnes i 20 år og hatt spillejobber med bandet sitt "Sublime Eyes" har han god bakgrunn for å lære bort noe til musikkinteressert ungdom i Sandnes.

For de som syns lyd er gøy, men ikke har lyst til å spille inn musikk selv, så gir Arvid og hans kolleger ungdom opplæring i å bli lydteknikere. Ungdom som lærer seg dette kan hjelpe andre unge med musikkinnspillinger i studio, og de kan styre lyd live på konserter og arrangementer.

Med både et oppegående studioLAB og danseLAB tilbyr ungdomshuset L54 lokaler for kulturinteressert ungdom innen både musikk og dans. DanseLAB'en ble bygd ut i fjor og er blant annet øvingslokaler for danseskolen "House of Dance" (HoD) og andre danseinteeresserte. I tillegg er det ofte kreative aktiviteter inne i kaférommet.

StudioLAb er åpent for drop in (uten avtale) i ungdomskaféens åpningstider onsdag og torsdag kl 14-21 og fredag kl 14-23. Velkommen til alle mellom 15-25 år.

Sjekk også ut L54 facebook: https://www.facebook.com/L54sandnes/?fref=ts

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...