Ung i Sandnes

Hva bør du vite om:

Tatovering

Går du og tenker på å anskaffe deg litt blekk i huden? Her er en grundig oversikt over hva du bør tenke på.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 25.06.2019 kl 16:17

Gjennom tidene har tatoveringer blitt sett på som alt fra manndomsprøve til motesymbol. Trender som piggtråd rundt overarmen, og tramp-stamp på korsryggen kommer og går, og ettersom det er ekstremt smertefullt(og ikke alltid vellykket) å fjerne en tatovering med laser, så BØR man ha tenkt igjennom både motiv og plassering. I nyere tid er det stuerent å ha en eller flere tatoveringer, mens det tidligere var helst sjømenn som kom hjem med tatoveringer som suvenirer fra fjerne strøk. I dag er det gjerne ungdommer på heisa-tur som kommer hjem med ikke helt planlagte suvenirer-tatt i beruset tilstand-der det som virket SÅ lurt kvelden før, kanskje ikke føles like lurt når man våkner dagen derpå... med navnet til kjæresten på stumpen... eller bare navnet til noen man traff kvelden i forveien...

Aldersgrense
Det finnes ingen lovbestemt aldersgrense for å få tatovering i Norge. Likevel opererer de aller fleste seriøse tatoveringsstudioene med en aldersgrense på 18 år. Noen har aldersgrense på 16 år hvis man har tillatelse fra foreldre/foresatte.

Størrelse og plassering
Tidligere måtte man skjule tatoveringene sine når man gikk på jobbintervju, men i dag er det ikke mange bransjer som nekter ansatte å ha synlige tatoveringer. Likevel kan det være lurt å unngå hals, ansikt/hode og hender, med mindre man ønsker at tatoveringene skal være et bevisst trekk for å vise omverdenen hvem man er. Plassering av tatoveringen er altså viktig, både med tanke på hvordan du vil kunne vise/skjule den for omverdenen, og hals, nakke og korsrygg ansees som noen av de vondeste stedene å ta tatovering på(men ikke tro at det finnes steder på kroppen der det IKKE gjør vondt!!!).

Størrelsen er også en ting å tenke igjennom: -er du på jakt etter en søt liten marihøne på foten, eller en hel sleeve(der motivene dekker hele armen) eller en drage på ryggen med teksten "I love mum". Nok en gang: Husk at du skal ha den med deg resten av livet...

Kvalitet foran pris
Når du skal forevige et kunstverk på huden din, bør du gå for kvalitet fremfor pris. Driv research, spør gjerne på nettet om noen kan anbefale en artist, enten det er en lokal artist, eller du finner ut at det er verdt det å spandere på seg en flytur til utlandet for å finne den som best vil kunne lage nettopp det kunstverket DU vil pryde kroppen med.

Seriøse artister lager et utkast til deg for et depositum, og gir deg en pris på ferdig arbeid. Spar heller opp noen tusenlapper ekstra for å få det du drømmer om, enn å gå til den nærmeste sjappa uten noe research og be dem sette i gang, i denne bransjen får du ofte det du betaler for...

Velg rett artist for DEG
I første omgang bør du søke opp bilder av motiver artisten har tatovert på andre, finn ut om tatovøren tegner sine egne design, eller om det er ren "kopiering" av andres tegninger/motiv. Det finnes dessverre en del dårlige og useriøse aktører på markedet, ALLE kan kjøpe seg en tattoo-gun og kalle seg tatovør, det er ingen beskyttet tittel.

Er tatovøren tung på hånda og bruker veldig sterke "outline"(omriss)-streker? Er h*n god på skyggelegging? Er det en spesiell type h*n er best på? Har h*n laget tatoveringer i den stilen du er på jakt etter tidligere? De fleste artistene har sine favorittstiler og derfor kan det være lurt å velge en som er sterkest på akkurat det DU vil ha. Og vær så snill: Sjekk at staving av eventuelle navn og ord er korrekt stavet og overført til huden FØR du lar dem tatovere noe som helst...

Arr, hudsykdommer og føflekker
Skal du dekke over et arr, eller du har en hudsykdom der du risikerer utbrudd på stedet tatoveringen sitter, bør du diskutere dette med tatovøren FØR du bestiller tatoveringen. Skadet hud har visse begrensninger i forhold til hva man kan gjøre med den, en dyktig tatovør vil ha en bedre forståelse for hva som er mulig, og hva som vil se bra ut. Du må kanskje endre plass eller motiv noe for å få den effekten du vil ha hvis målet er å skjule et arr. NHI anbefaler også at man unngår å tatovere over en føflekk, da man vanskeligere vil kunne se om den forandrer seg senere.

Hygiene
Velger du å tatovere deg i Norge, skal du vite at i Norge er det straffbart å tatovere i lokaler som ikke er formelt godkjent av kommunelegen, dermed er hygiene en prioritet. Dette er derimot IKKE tilfellet i alle andre land, så nok en gang: RESEARCH!!!

Fun Facts:

  • Tatoveringsnåla stikker deg mellom 50-3000 ganger i minuttet
  • Fargene grønn og gul er de vanskeligste å fjerne med laser, sort er den letteste å fjerne
  • En del tatoveringsblekk lages av bl.a. forkullede dyreben og dyrefett, og er altså IKKE veganske.. Men du kan BE om veganske alternativer, men du kommer ikke utenom at de inneholder kjemikalier, og man KAN være allergisk mot enkelte av disse og få en stygg hudreaksjon
  • Det er forbudt å bli tatovert i Dubai, og tatoveringer må dekkes til
  • Man kan bli nektet inngang til visse butikker, restauranter, hotell, barer og bad i Japan dersom man har synlige tatoveringer
  • I Iran kan man bli arrestert for å ha synlig tatovering
  • I Sør-Korea må man ha en medisinsk utdannelse for å kunne tatovere... Men man finner likevel tatoveringssjapper(uten leger) med mørke vinduer ut mot veien, og tatoveringer er blitt ganske populært i landet ;-)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...