Ung i Sandnes

Valgkvaler for første gang

Elevrådsleder Helene Vo fra Smeaheia har allerede stemt. Som aktiv ungdomspolitiker hadde hun sannsynligvis et enklere valg enn det mange av hennes medelever vil ha på mandagens valgdag. Foto: Reidar Johannessen

Det kan virke skummelt for landets unge borgere å oppsøke et valglokale. Hvordan gjør man det? Hva skal jeg stemme? Betyr i det hele tatt min stemme noe?

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 08.09.2017 kl 18:02

For å gjøre unge velgere mer trygge med det å finne "sitt" parti og hvordan de skal avgi selve stemmen, så arrangerer videregående skoler både politiske debatter og skolevalg der alle skolens elever kan delta.

På Akademiet Sandnes videregående skole i Langgata startet de skolevalgforberedelsene med å ha et valgtorg. Valgtorget erstattet den tradisjonelle partidebatten. "En av grunnene til at dette ble gjort er fordi det tidligere har kommet for mange useriøse spørsmål til politikerne", sier elevrådsleder Helene Vo. "Nå ble det slik at politikerne hadde stands og elevene måtte selv gå rundt og snakke direkte med ungdomspolitikerne. Enkelte partier hadde skikkelig forstått hvordan de skulle få de unge til å stoppe opp ved sin stand. Hvem kan motstå boller, penner og ballonger?", smiler elevrådslederen.

Det var nok ikke alle de 240 elevene som var like ivrige med å stille spørsmål da valgtorget åpnet, men de unge politikerne fikk i hvert fall brynt seg på sine politiske strategier da 3.klasse-elevene i programfaget "Politikk og menneskerettigheter" satte i gang med å stille masse spørsmål. Cirka 100 av skolens elever går i 3.klasse og har dermed stemmerett i årets stortingsvalg.

Selve skolevalget foregikk dagen etter valgtorget. To grupperom ble omgjort til valglokaler som kun bestod av en stol, et bord og en pc. Selv om stemmeavgivningen skjedde elektronisk, så måtte elevene møte opp personlig for å få brukernavn og passord. Det var kun ved disse to pc'ene det gikk an å stemme.

Valgresultatet ble høyst uventet. Ved tidligere skolevalg på Akademiet Sandnes vgs har høyresiden fått et meget stort flertall. I år opplevde man at Høyre vant med kun tre stemmer mer enn Arbeiderpartiet. Med Fremskrittspartiet på tredjeplass ble det likevel borgerlig flertall, men med en mye mindre margin enn tidligere år. Over 95% av skolens elever stemte ved skolevalget.

Helene Vo kan ikke forklare det helt, men kanskje hadde det litt å si at AUF er store i Sandnes. "Arbeiderpartiet har mange flere aktive unge medlemmer enn mange av de andre ungdomspartiene. Mange av elevene kjenner derfor noen AUF-medlemmer privat."
Videre sier hun: "Man bør tenke seg om før man stemmer på personer man kjenner. Selv om det er kjempekjekke personer, så er det viktig å finne ut hva slags politisk ideologi de står for. Så må man selv tenke på om dette passer for en selv og hvordan man ønsker at landet skal bli styrt.

Helenes valgtips
For de mange førstegangsvelgerne (og voksne) som ennå ikke har bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på, så gjør dette:

1. Sjekk ut så mange valgomater som mulig. Disse finner du blant annet på nettsider hos større aviser og NRK. Der kan man på kort tid få et veldig bra overblikk på hvor man står hen.

2. Er det spesielle saker du interesserer deg for, så er det bare å søke på internett. Alle partiene har sine egne nettsider.

3. Bruk stemmeretten! Hvis du ikke vet hva du skal stemme, så stem blankt. Det er bedre å stemme blankt enn ikke å stemme i det hele tatt. Det er også dumt å tullestemme.

Ungisandnes-redaksjonen ønsker alle et godt valg mandag 11.september. Alle som fyller 18 år i 2017 og eldre kan stemme. Man må være norsk statsborger og stå i manntallet. Har du fått tilsendt valgkort, så står du oppført i manntallet.

https://www.stortinget.no/no/Stortinget-og-demokratiet/Valg-og-konstituering/Stortingsvalg/

https://www.nrk.no/valg/2017/valgomat/

Facebook Akademiet Sandnes vgs: Skolevalget 2017:
https://www.facebook.com/akasandnes/photos/pcb.1436415263072307/1436388056408361/?type=3&theater

Facebook Akademiet Sandnes vgs: Skolevalget 2017:
https://www.facebook.com/akasandnes/photos/pcb.1435690303144803/1435689106478256/?type=3&theater

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...