Ung i Sandnes

Russen ble imponert på Lura

Russepresidentene Kimia og Daniel er straks klare for å gå på lufta i TV Sandnes sammen med programleder Linn. Foto: Solveig I. Engelsen

"Dette var skikkelig bra! Vi hadde ingen anelse om at dette fantes på Lura bydelshus."

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2018 kl 15:11

Russepresidentene Kimia Mehdian fra Sandnes videregående skole og Daniel Ridwan fra Vågen videregående skole lener seg godt bakover i tv-studioets sofakrok. De har nettopp blitt bombardert med forskjellige spørsmål om russefeiringen av programleder Linn Andreassen Talge.

Med mikrofonene fortsatt hektet på bakhodene studerer de nysgjerrig det tekniske tv-utstyret. - Helt utrolig, sier de til hverandre. - Dette er jo akkurat som å være med på et tv-intervju i et profesjonelt tv-selskap!
Mens lyskasterne skrus av og de fire tv-kameraene nedmonteres griper vi fatt i russepresidentene før de forlater studio til TV Sandnes og medieLAB'en på Lura bydelshus.

Kan dere fortelle litt om russefeiringen 2018 i Sandnes?

Begge presidentene svarer om hverandre: - Selve russefeiringen startet med russedåp 6.april og varer så frem til og med 17.mai. Russeklærne fikk vi på russedåpen, og fram mot 17.mai er det at vi holder på med russeknuter. Det har jo vært mye fokus på russeknuter i år spesielt sett i forhold til "Mee too"-kampanjen, og det syns vi er greit.

Mer om russeknuter i intervjuet med Kimia og Daniel på TV Sandnes: http://tvsandnes.no/2018/04/24/magasinet-episode-1/. Se siste innslag.

Russedåpene arrangeres skolevis. På Vågen vgs er det i år ca 150 russ, mens Sandnes vgs har bortimot 340 russ, så det blir stor forskjell på organiseringen. Mens Vågenrussen leide en gård på Tjelta med DJ og annet utstyr, så hadde Sandnesrussen god gang utenfor skolen med partytelt, innleide doer, vakter og annet. Finansieringen kommer fra overskudd på diverse arrangementer resten av året slik som russekro og juleball. Resten av utgiftene blir dekket opp av inngangspenger. De to andre videregående skolene i Sandnes (Akademiet vgs og Gand vgs) har også hvert sitt russedåparrangement.

Både Daniel og Kimia gleder seg veldig til resten av russetida. Det neste store eventet er blåturen 30.april. Ingen vet hvor bilene ruller den kvelden, men de er forespeilet at det kan bli en del timers kjøring hit og dit der rebuser må løses underveis. På siste stoppested blir det teltleir og underholdning hele natt til 1.mai.

- Landstreffet i Kongeparken er jo den store tingen, sier de to russene forventningsfullt. - Omtrent alle elever på våre skoler som velger å være russ skal delta der. De siste russefeiringsdagene er 16. og 17.mai. Fra 18.mai og utover blir det mye lesing fram mot forskjellige eksamener som er i juni. - Vi har nylig hatt en haug med heldagsprøver, og for de som går musikklinja på Vågen vgs, så blir det eksamenskonserter i siste del av mai. Så vi har fortsatt vanlige skoledager selv om vi går i russeklær, forteller de.

Begge russepresidentene merker at både politi og skoleadministrasjon er strenge med tillatelser og har formaninger om hva de får lov til. - Vi forstår dette, men syns det blir mye stress å ordne alt mulig når vi russen skal samles et sted.
- Noen skoler er også strenge på hvem vi kan tulle med. På noen skoler kan man ikke gjøre noen ting med 1. og 2.årselever i skoletiden. Vi skjønner hvorfor, men det kan oppstå kinkige situasjoner når noen elever på de yngre trinnene kan finne på ting mot oss, men vi kan ikke gjøre noe tilbake!

Selv om det sannsynligvis blir en sliten masse av russ som beveger seg gjennom Sandnesgatene på Grunnlovsdagen, så håper vi at russen klarer å manne seg opp til en siste innsats med artige innslag og overraskende påfunn i russetoget.

Russepresidentene er i hvert fall klare til å inspirere sine medruss til en herlig russetid de neste ukene!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...