Ung i Sandnes

Tankemester trollbandt tenåringer

Foto: Solveig I. Engelsen

Syns elever det var nyttig å høre et foredrag med tema psykisk helse? "Ja", svarer ei jente uten å nøle. - For meg betydde det svært mye, og livet mitt har faktisk blitt bedre i tiden etterpå.

Ung i Sandnes
Sandnes kommune

Publisert:

- Det var så godt å høre at man ikke er alene om å ha det tungt og vanskelig, og at det finnes måter å komme seg bort fra de vonde tankene sine på, forteller hun videre. Det å få tips om måter man kan forbedre seg på og som igjen kan føre til at man senere får et bra liv gav meg svært mye siden jeg selv var svært langt nede da jeg hørte foredraget i oktober. Derfor var det veldig interessant å høre noen beskrive selv hva de har opplevd av negative ting og veien ut av det. Nå kan det bare gå oppover, avslutter jenta som er elev ved en sentrumsnær ungdomsskole i Sandnes.

Selv om det er en stund siden Verdensdagen for psykisk helse ble arrangert i Sandnes kulturhus, så sitter det fortsatt godt i minne hos 10.-klassingene. Elever husker fortsatt budskapet om at livet kan bli bedre selv om man ikke alltid har det så bra. Det er også mange som i ettertid har snakket om dansen av Mixcrew. De syns det var imponerende at kul hiphopdans kunne danses med et så alvorlig tema. Den dyktige dansegruppa fremførte en dans som de selv hadde koreografert. Dansen viste ei trist jente som strevde med vonde stemmer i hodet sitt og hvordan hun etter hvert fikk venner og viste glede på slutten av danseoppvisningen.

Miljøterapeut Trond Marius Martinsen fra den tverrfaglige arrangørgruppa (og Høyland ungdomsskole) var kjempefornøyd med de to foredragene. - Polfarer Steffen Dahl holdt to engasjerende og spennende foredrag for elever på 10.trinn fra alle ungdomsskolene. Han snakket om stemmene i hodet, og hvordan han gjennom sine livserfaringer har lært seg kunsten å mestre tanker. Med en god blanding av humor, alvor, bilder og historier gav han over tusen ungdommer en forestilling til ettertanke forteller en begeistret Trond Marius.

Enkelte av skoleelevene var blitt bedt om å skrive ned noen av sine bekymringer på lapper. Da tankemesteren leste en del av lappene, så forstod ungdommene i salen fort at de ikke var alene om å ha disse tankene som for eksempel kunne være: å grue seg til en prøve, det å ikke føle seg akseptert i gjengen, lese opp noe høyt foran klassen, valg av videregående skole og mye mer. Steffen Dahl har snakket til over 10.000 ungdommer landet rundt, og hans erfaring er at ungdom har mange av de samme tankene uansett hvor de bor.

Alle tenker massevis av tanker hver dag. Det finnes ingen avknapp for tanker. Når disse tankene og stemmene fører til alvorlige bekymringer så må man gjøre noe med de. Man kan ikke bli kvitt de, så tipset ungdommene fikk i kulturhuset var å registrere vanskelige og plagsomme tanker hver gang de kom.

- Ved å øve seg på å registrere tankene, vil de etter hvert miste kraften sin. Har man en evne til å mestre vanskelige tanker som kommer, så får man så mye mer å glede seg over, avsluttet foredragsholderen.

Sjekk disse linkene:
http://www.verdensdagen.no/
http://www.polfarer.no/

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...